Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry
Verkko-Särö
Särön artikkeleita verkossa
Kategoria: Yleinen

Yliluonnollisuus ja teollisuus joulukuussa. Mieli ja kirjoittaminen keväällä.

Särön Teollisuus ja yliluonnollisuus -tuplanumeron (38-39) kokoaminen on hyvässä vauhdissa, mutta viime hetken aineistotarjouksia (proosaa, runoutta, esseitä, artikkeleita) teeman ympäriltä otetaan vielä vastaan. Numero ilmestyy joulukuussa 2019.

Sen jälkeen, keväällä 2020, ilmestyy numero nimeltä Mieli ja kirjoittaminen (40). Se sisältää muun muassa prokrastinaatiota, unia ja masennusta.

Verkko-Särössä ja lehdessä aletaan julkaista entistä enemmän tietokirjallisuuskritiikkejä Wihurin rahaston tuella, koska mielestämme laadukas tietokirjallisuus ansaitsee nykyistä enemmän näkyvyyttä, ja lukeva yleisö ansaitsee lisää tietoa siitä, millaista tietokirjallisuutta maassamme julkaistaan. Kiitämme Wihurin rahastoa avustuksesta!

Oder-residenssissä Frankfurt an der Oderissa on vielä tilaa joulukuun 2019 alkupuolella. Katso vapaat ajat ja hinnat täältä. Huom: hakijan tulee olla Särön tai sen yhteistyöjärjestön jäsen.

Iloksemme ilmoitamme, että Tieteentekijöiden liitto aloittaa Oder-residenssin uutena yhteistyökumppanina 2020 alkaen. Liiton jäsenet ovat siten oikeutettuja hakemaan työskentelyjaksoa residenssissä, jonka ikkunoista avautuu näköala Oder-joen yli Puolaan.

Muistathan, että Verkko-Särö päivittyy tasaiseen tahtiin ajankohtaisilla artikkeleilla ja aiempien Säröjen parhailla paloilla. Katkelma esimerkiksi Puolan aika / Czas Polski -numerossa julkaistusta Olga Tokarczukin syvähaastattelusta on luettavissa täällä.

Toivotamme sinulle kaunista syksyä!

Rautaparran runoilta Ruotsinpyhtään ruukissa 10.8.2019

Särö järjestää elokuussa kaikkien aikojen ensimmäisen Rautaparran runoillan Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä. Kirjallisuusalan ihmiset keskustelevat uimarannan vieressä olevan Rautaparran talon pihassa siitä, miten proosa kääntyy runouden kielelle – ja miten kirjallisuus kääntyy kielestä toiseen. Kun runoa kääntää, avautuuko tekstissä uusia näkymiä ja merkityksiä, joita runoilija ei alun perin edes kuvitellutkaan, mutta jotka hän kuitenkin hyväksyy? Voiko proosa kirkastua ja muuttua kiinnostavammaksi joidenkin lukijoiden silmissä, kun siitä poistaa kolme neljäsosaa? Mitkä ovat kirjallisuuden kääntäjän työn synkimmät hetket? Kokevatko runoilijat prosaisteja useammin tulevansa väärinymmärretyiksi? Onko kielentakainen maailma runoilijalle pyhempi kuin proosan kirjoittajalle, vai päin vastoin? Rautapartaa pyritään kiperistä kysymyksistä huolimatta viettämään rennossa tunnelmassa, ja sään salliessa kokoonnutaan illan pimetessä nuotiopiiriin ja kuullaan runoesityksiä.

Rautaparran runoillan esiintyjät: Selja Ahava (kirjailija), Kim Blomberg (esittää säveltämiään kurdirunoilija Sherko Bekäsin runoja), Olga Huotari (suomalaisen kirjallisuuden unkarintaja), Daniel Katz (kirjailija), Marja-Leena Mikkola (runouden suomentaja) Stefan Moster (kirjailija, suomalaisen kirjallisuuden saksantaja), Kai Nieminen (runoilija, suomentaja), Zabihullah Nikzad (afganistanilainen runoilija), Petri Pietiläinen (tietokirjailija, illan juontaja), Rauno Riekki (runoilija), Päivi Storgård (kirjailija, toimittaja), Marja Leena Viitana (runoilija, tietokirjailija) Soran Zaki (kurdirunouden suomentaja). Ohjelman jälkeen Open mic (3 min/setti).

Tapahtuma on kaikille avoin. Rautaparran runoillan järjestää Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö. Yhteistyökumppanit ja tukijat: Loviisan kaupunki, Helsingistä itään -projekti/Hohtokari Oy, Kulttuuriyhdistys Rautaparta.

Aika: 10.8. klo 17–22. Paikka: Strömforsin ruukki, Rautaparran talo, Myllärintie 3, Ruotsinpyhtää, Loviisa (Helsingistä n. 105 km). Pääsymaksu 10 euroa. Ruokailu ja juomat: Tarjolla edulliseen hintaan kasviskeittoa, makkaraa ja tuoretta kotileipää. Esim. keitto & leipä & kahvi/tee & jälkiruoka 10 €. Alueella anniskeluoikeudet. Ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä: saro.yhdistys@gmail.com. Tilaisuuteen on järjestetty ilmainen bussikuljetus Helsingistä. Välipysähdykset Porvoossa ja Loviisassa.

HUOM: Päivitys 26.7.2019: tilaisuus on täynnä, eikä uusia osallistujia oteta. Peruutuspaikkoja voi tiedustella.

Särön kuulumisia: Saksan toimisto Tsekin ja Puolan rajoille.

Vaikka meistä ei ole vähään aikaan kuulunut mitään, Särön kulisseissa kuhisee ja uudet lehdet kääntyvät.

Särön Saksan-toimisto on muuttanut keväällä Berliinistä kolmen maan rajalle Görlitziin. Prosessi on valitettavasti viivästyttänyt lehden tekoa, mutta samalla vienyt kulttuuriset tuntosarvemme entistä keskemmälle Eurooppaa. Porvoon ja Helsingin osastomme jatkavat entiseen malliinsa.

Toimitus on viimeistellyt Itä ja länsi -numeroa kiireestä huolimatta jatkuvasti, ja lehti tulee painosta heinäkuun puolella. Myös joulukuun Teollisuus ja yliluonnollisuus -numeron rakentaminen on hyvässä vauhdissa — kirjoittajille tiedoksi, että aineistopäivä on 31.8.

Järjestämme elokuun 10. päivä tunnelmallisen runoillan Ruotsinpyhtään ruukissa, jonne on kutsuttu nimekkäitä esiintyjiä. Lisätietoa on tulossa pian.

Olemme lisäksi teettäneet Berliinissä käsintehtyjä, uniikkeja muistikirjoja, joiden laatu ja tuntuma ovat vertaansa vailla. Ensimmäiset kappaleet tulevat pian myyntiin Helsingissä, Porvoossa ja verkossa. Vapise, Moleskine, täältä tulee Blank Berlin Books!

Ja vielä ennakkotietoa tulevaisuudesta: ensi vuonna ilmestyy Tanska-teemanumero, jonka painopiste on elokuvassa.

Särö toivoo kaikille iloista juhannuksen odotusta!

Itä ja länsi lähestyy

Tulossa huhtikuussa: kiinalaista proosaa, englantilaisia klassikoita, kurdirunoutta, idän ja lännen dystopioita ja utopioita. Kuvataiteilijahaastattelussa idän ja lännen elementtejä taiteessaan yhdistävä suomalainen puupiirrostaiteilija Sari Vuorenpää, ja syvähaastattelussa 80 vuotta täyttänyt suomenjuutalainen kirjailija ja humoristi Daniel Katz.

Kaikkien aikojen kattavin suomenkielinen Tšekki-lehti ilmestynyt

160-sivuinen Milé Česko / Rakas Tšekki -Särö on pian tilaajien käsissä. Lehtikuorma saapui painosta perjantaina ja kolahtaa postiluukusta postin vauhdista riippuen viikon sisällä, viimeistään jouluun mennessä.
Numerossa tutkaillaan tšekkiläistä nykykirjallisuutta ja analysoidaan Tšekin kirjallisuusvirtauksia 1800-luvulta nykypäivään. Pääartikkelissa pohditaan suomalais-tšekkiläisin voimin, miten kirjoittaa klassikkoteos.
Kansien välistä löytyy myös suomalaista runoutta tšekin kielellä, kirjallisuuskritiikkejä, Sofi Oksasen haastattelu Prahan kirjamessuilta, maagista tšekkiläistä kuvataidetta, keskitysleirivangin ja munkin välistä kirjeenvaihtoa 1920–1940-luvuilta sekä Tšekin kirjallisuuden kulmakivet Franz Kafka ja Vaclav Havel. Kerromme myös, miten erilaiset mikroeliöt hallitsevat isäntäeläimiään – entä miten tämä liittyy Tšekkiin? Lue Säröstä!

Rajaresidenssiprojekti kutsuu taiteilijoita Saksaan residenssiin

Särö ry tarjoaa köyhyysrajalla eläville kirjailijoille, taiteilijoille ja muille kulttuurityöläisille tuettuja asumisjaksoja Oder-residenssissä ja Eibaun kirjastoresidenssissä. Rajaresidenssiohjelmaan hyväksytyt hakijat voivat asua ja työskennellä residensseissä 2–4 viikon ajan. Särö tarjoaa tarvittaessa myös verkostoitumisapua keskieurooppalaisiin kulttuuripiireihin. Residenssijaksot maksavat alle 10 euroa päivältä, ja matkat Suomesta korvataan 200 euroon saakka. Taiteilijat voivat hakea kaikille vapaille jaksoille heinäkuun 2019 loppuun saakka. Hakuohjeet ja lisätiedot löytyvät täältä.

  << Takaisin
 
Haluatko saada
Särön uutiskirjeen?
Tilaa uutiskirje