Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry
Kategoria: Kirjojen julkaiseminen

Särön, Robustoksen ja Osuuskumman ateljeeresidenssi käynnistyy

Samassa paketissa: residenssivierailu ja palautepalvelu. Kulttuurilehti Särö, Kustannusliike Robustos ja Osuuskumma tarjoavat syystalven 2017–2018 aikana ateljeekritiikkiä Oder-residenssin vierailijoille. Ateljeeresidenssi on tarkoitettu julkaisemaan pyrkiville ja jo julkaisseille runon ja proosan kirjoittajille.

Residenssiin valitut henkilöt saavat vierailujaksonsa alussa ja sen jälkeen palautetta ja kehittämisehdotuksia työn alla olevasta käsikirjoituksestaan. Ensipalaute annetaan suullisesti Frankfurtissa tai Berliinissä ja loppupalaute sähköpostitse tai suullisesti Helsingissä.

Oder-residenssi sijaitsee Berliinistä tunnin junamatkan päässä itään Oder-joen rannassa, Puolan vastaisella rajalla.

Lue lisää…

Varjokirjoittamisen kurssi Saksan ja Puolan rajalla syyskuussa

Kulttuurilehti Särö ja Kustannusliike Robustos järjestävät Saksassa, Frankfurt an der Oderissa 4.–9.9.2017 luovan kirjoittamisen kurssin, jonka teema on varjo. Kurssin ohjaajina toimivat kustantaja, kirjoittajakouluttaja Heikki Savola ja päätoimittaja, runoilija Mark Mallon. (Päivitys 10.7.2017: kurssin toteutuminen on varmistunut ja kurssipaikkoja on vielä jäljellä).

Kurssi pidetään Särön Oder-residenssissä Puolan ja Saksan ja rajajoen ääressä Frankfurt-Słubicen kaksoiskaupungissa. Kaupunki sijaitsee tunnin junamatkan päässä Berliinistä, ja on helposti saavutettavissa myös Berliinin lentokentältä. Osallistujat majoittuvat Puolan puolelle edullisiin hotelleihin (alk. 22 euro/yö). Kurssimaksu on 320 euroa.

Kurssi on suunnattu lähtötasosta riippumatta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään itseään kirjoittajana ja kokeilemaan ympäristönvaihdoksen vaikutusta tekstintuotantoon. Osallistujia otetaan 6–12. Kurssi sisältää omatoimisen retkipäivän, jonka aikana voi käydä Berliinissä, Ala-Sleesian kauniissa Zielona Goran kaupungissa, Neuzellen luostarissa tai sosialistisessa suunnitelmakaupungissa Eisenhüttenstadtissa (ent. Stalinstadt).

Osallistujat saavat palautetta teksteistä, ja ohjaajien johdolla keskustellaan siitä, mitkä ovat hyvän tekstin kriteerejä lukijan ja kustantajan näkökulmasta. Kirjoittamalla ja tekstianalyysillä tutkitaan, kuka tai mikä tuntematon hahmo vaikuttaa tapaan, jolla tuotamme tekstiä. Lisäksi pohditaan, miten tulisi asennoitua siihen, kun kirjoittajana kokee jäävänsä kollegojen tai kustantajien varjoon mediassa, apurahajaossa tai kustannusohjelmissa. Varjoa käsitellään siis psykologisesta, sosiaalisesta, taloudellisesta ja hieman maagisestakin näkökulmasta.

Osallistujille tarjotaan tilaisuus keskustella kahden kesken kustantajan tai kulttuurilehden päätoimittajan kanssa esimerkiksi julkaisemiseen liittyvistä ongelmista tai nk. writer’s blockista.

Kurssilaisilla on mahdollisuus hakea Oder-residenssiin asumaan ja työskentelemään ennen ja jälkeen kurssin.

Ilmoittautumiset 21.7. mennessä. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: mark.mallon@gmail.com, puh. 041 535 6065.

Särö ja Robustos: Kirjoittajakurssi kahden maan rajalla.

Kustannusliike Robustos ja kirjallisuuslehti Särö järjestävät 20.–25.2.2017 raja-aiheisen kirjoittajakurssin Saksassa, Puolan rajalla. Kustantaja Heikki Savolan ja runoilija Mark Mallonin ohjaama kurssi pidetään Särön Oder-residenssissä Frankfurt an der Oderissa, tunnin junamatkan päässä Berliinistä. Suomesta vastikään Saksaan muuttanut kirjailija Stefan Moster kertoo vierailevana ohjaajana kirjoittamisen rajatiloista.

Kurssilla kirjoitetaan proosaa, johon sulatetaan ympäristön historiallisia kerrostumia. Lisäksi tekstien välityksellä tutkitaan, millaiset mielensisäiset – ja kirjallisuuden lajityyppien väliset – rajat ja juonteet edesauttavat tai haittaavat kirjoittamista.

Kurssi on suunnattu lähtötasosta riippumatta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään itseään kirjoittajana ja kokeilemaan ympäristönvaihdoksen vaikutusta tekstintuotantoon.

Kurssilla annetaan ryhmäpalautetta teksteistä ja keskustellaan ohjaajien johdolla siitä, mitkä ovat hyvän tekstin kriteerejä lukijan ja kustantajan näkökulmasta. Harjoitusten ja tekstianalyysien avulla selvitetään, miten esimerkiksi absurdin aineksen sisällyttäminen proosaan luo uusia tasoja ja näkökulmia ”realistiseen” kuvaukseen.

Kurssi sisältää omatoimisen retkipäivän, jonka aikana voi käydä Berliinissä, Neuzellen luostarissa tai sosialistisessa suunnitelmakaupungissa Eisenhüttenstadtissa (ent. Stalinstadt).

Ilmoittautuminen: 23.1.2017 mennessä osoitteeseen mark.mallon@gmail.com. Osallistuminen vahvistetaan 50 euron ilmoittautumismaksulla, joka vähennetään kurssimaksusta. Ilmoittautumismaksu palautetaan mikäli kurssi peruuntuu. Ennen matkalippujen ostamista kurssin toteutuminen tulee varmistaa kurssin järjestäjältä.

Kurssipaikka: Särön taiteilijaresidenssi Frankfurt an der Oderissa Puolan ja Saksan rajajoella. Puolan Słubicen kaupunki sijaitsee toisella puolella jokea, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä residenssistä.

Kurssiaika: ma 20.2.2017 klo 10:00 – la 25.2.2017 klo 16:00. Osallistujamäärä: 8–15 henkilöä.

Majoitus: Lähiympäristön edullisissa hotelleissa Frankfurtissa tai sillan toisella puolella Słubicessa (alk. n. 22e/yö/2hh tai 26e/yö/1hh).

Kurssimaksu: 280 euroa.

Kurssin ohjaajat: Kustantaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola ja Särön päätoimittaja, runoilija Mark Mallon. Vierailevana ohjaajana kirjailija ja suomalaisen kirjallisuuden saksantaja Stefan Moster.

Yhteydet: Frankfurt an der Oderiin Berliinin lentokentältä (bussi + juna, 10 euroa) = 1 h 40 min, Berliinin keskustasta (juna, 10 euroa) 60 min. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoitusjärjestelyistään, mutta Särön kautta voi järjestyä alennus majoituksesta 16.1.2017 mennessä sitovasti ilmoittautuneille.

Lisätietoja: mark.mallon@gmail.com, puh. 041 535 6065 tai heikki.savola@robustos.fi.

Kirjoittajaleiri elokuussa Porvoossa: Paha kauneudessa

Tarvitsetko uusia näkökulmia ja kollegiaalista tukea runokokoelman tai romaanin kirjoittamiseen? Kaipaatko tietoa kustannusalan toiminnasta? Haluatko päästä kirjoittamisen virtaan muiden kirjoittajien seurassa?

Tervetuloa Porvoon kansalaisopiston ja Särö ry:n Paha kauneudessa  -kirjoittajaleirille elokuussa, joka pidetään meren rannassa Porvoon Övikin leirikeskuksessa 10.–13.8.2014. Kurssin hinta 250 euroa sisältää opetuksen, majoituksen ja ateriat.

Ilmoittautumiset 11.7. mennessä.

Kurssin ohjaajina kirjailija Jouko Sirola ja Särön päätoimittaja, runoilija Mark Mallon. Lisätietoja: Mark Mallon, puh. 041 535 6065 tai mark.mallon@gmail.com.

 

Pernajan ja Berliinin kirjoittajakurssit

Kirjailijakaksikko ohjaa sanataiteilijoita outouteen Pernajassa ja Berliinissä kesällä ja syksyllä 2011.

Pernajan saaristossa ja suurkaupungin sykkeessä opastetaan runoilijan elämään ja kirjailijan työhön.

Pernajan Kvarnuddenissa elokuussa ja Berliinissä lokakuussa järjestettävillä sanataiteen pajoissa uppoudutaan suggestiivisen, vahvatunnelmaisen tekstin kirjoittamiseen. Kirjailija Jouko Sirolan ja runoilija Mark Mallonin ohjaamilla intensiivikursseilla kirjoitetaan omaa muistia ja ympäristöä hyväksikäyttäen, ja saadaan palautetta ja kehitysehdotuksia tekstien saattamiseksi lähemmäs kohti julkaistavaa muotoa. Kursseilla käsitellään myös julkaisemiseen ja kirjailijan työhön liittyviä kysymyksiä.

Kurssit on suunnattu runon tai proosan kirjoittajille, jotka hakevat uutta innoitusta ja näkökulmaa kirjoittamiseensa, ja jotka mahdollisesti suunnittelevat oman teoksen julkaisemista.

Kirjoittapaja Berliinissä ja Orivedellä (tulossa)

Aika: Berliini 17.10. – 21.10.2011, jatkoseminaari Orivedellä 18. – 20.11.2011. Hakemukset 23.9. mennessä.
Paikka: Taidekeskus Laine-Art (Wedding, Berliini), kirjailijatalo Lettretage (Kreutzberg, Berliini) sekä Oriveden Opisto.
Rakenne: kirjoittamista, ryhmäpalautetta, henkilökohtaista ohjausta, luentoja suomeksi ja englanniksi, keskustelua, liikkumista ympäristössä, vierailu kirjailijatalolla. Henkilökohtaista ohjausta voi tarvittaessa saada paikan päällä myös ennen tai jälkeen kurssin.
Sisältö: kurssin painopiste on ihmis- ja ympäristökuvauksissa ja oman muistin hyödyntämisessä tunnelmakuvauksissa. Kirjailijatalovierailulla tutustutaan saksalaiseen nykykirjallisuuteen ja kirjoittamisen opetusmenetelmiin. Kurssilla käsitellään myös kirjailijan ammattiin ja julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä.
Ennakkotehtävät: kurssille hakijan tulee lähettää lyhyt esittely itsestään ja työnäyte (4-6 runoa tai 4-6 sivua proosaa) osoitteeseen mark.mallon@gmail.com.
Järjestäjä ja ilmoittautumiset: Oriveden Opiston kirjoittajakoulutus, Koulutie 5, 35300 Orivesi tai orivedenopisto@kvs.fi
Hinta: kurssimaksu 275 euroa, sisältää Berliinin ja Oriveden opetuksen, mutta ei majoitusta tai ruokailua
Vapaita paikkoja: noin 3 (tilanne 14.9.)
Lisätietoa kurssin sisällöstä ja Berliinin järjestelyistä: Mark Mallon: mark.mallon@gmail.com, puh. +49 152 020 303
Muuta lisätietoa kurssista: Oriveden Opisto tai orivedenopisto@kvs.fi, kurssisihteeri Jaana Marttila, puh. 0207 511 552.

Kirjoittamisen kesämaraton Pernajassa (ohi)

Aika: 18.8. – 21.8.2011, ilmoittautumiset 5.8. mennessä.
Paikka: Pernaja, Kvarnuddenin leirikeskus meren rannassa, n. 100 km Helsingistä itään
Kurssin opettajat: runoilija, päätoimittaja Mark Mallon ja kirjailija Jouko Sirola
Rakenne: kirjoittamista, palautetta, luentoa, keskustelua, liikkumista ympäristössä.
Sisältö: kurssin painopiste on luonnonkuvauksen, pelottavuuden ja muistin yhdistämisessä. Käsitellään kirjailijan ammattiin ja julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä.
Ennakkotehtävät: kurssille tulijat voivat halutessaan lähettää lyhyen työnäytteen (ei enempää kuin 1-3 runoa tai 1-3 sivua proosaa) osoitteeseen mark.mallon@gmail.com.
Järjestäjä ja ilmoittautumiset: Porvoon kansalaisopisto
Hinta: kurssimaksu 100 euroa + majoitus ja täysihoito 135 euroa = 235 euroa.
Vapaita paikkoja: 2 (tilanne 21.7.)
Lisätietoa kurssin sisällöstä: Mark Mallon: mark.mallon@gmail.com, puh. +49 152 020 303

Kurssien opettajat:
Mark Mallon on Berliinissä asuva suomalais-saksalainen runoilija ja
kirjallisuuslehti Särön päätoimittaja. Jouko Sirola on Porvoossa asuva kirjailija ja kulttuurijournalisti.

Kurssitiedote: Yöllistä tunnelmaa & muistia kirjoitetaan merenrannassa…

… neljän päivän kirjoittajapajassa Pernajan Kvarnuddenissa 18.8. — 21.8.2011.

Runoilija Mark Mallonin ja kirjailija Jouko Sirolan ohjaamalla kurssilla uppoudutaan suggestiivisen, vahvatunnelmaisen tekstin tuottamiseen. Hyödynnetään syrjäisen paikan yöllistä ympäristöä ja omaa muistia esim. kummitus- tai kauhutarinan luomisessa. Paikan päällä kirjoitetaan tekstejä, joissa painottuvat ympäristön ja sen tunnelman kuvaaminen sekä omat kokemukset.

Kurssin aikana saadaan teksteistä palautetta, jonka antamiseen kaikki kurssilaiset osallistuvat. Tarpeen mukaan käsitellään myös kirjoitusprosessiin, tekstin työstämiseen, julkaisemiseen ja kirjailijan ammattiin liittyviä kysymyksiä.

Kurssi on suunnattu määrätietoisille ja pitkään runoa tai proosaa kirjoittaneille, jotka hakevat uutta innoitusta ja näkökulmaa kirjoittamiseensa.

Kurssin tarkempi ohjelma ja aikataulu lyödään lukkoon paikan päällä.

Huom: Oma tietokone mukaan, jos vain mahdollista, mielellään jollain yleisellä tekstinkäsittelyohjelmalla varustettuna!

Ohjaajat: runoilija, Särö-lehden päätoimittaja Mark Mallon ja kirjailija Jouko Sirola
Paikka: Kvarnuddenin leirikeskus, Pernaja, sijainti noin 90 km Helsingistä itään.
Osoite: Kvarnudden 103
Aika: to 18.8. klo 17.00 — su 21.8.
Hinta: 235 euroa (koostuu kurssimaksusta 100 euroa + täysihoitomaksusta 135 euroa)
Ilmoittautuminen 30.6. (–> muutettu: 5.8.) mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/porvoo
Kurssimaksun (100e) suoritus viimeistään 5.8. Porvoon kansalaisopiston tilille, IBAN-tilinumero: FI86 5358 0620 0362 74, BIC-koodi: OKOYFIHH.
Täysihoitomaksun (135e) Kvarnudden laskuttaa ilmoittautuneilta etukäteen elokuussa.
Lisätietoa sisällöstä: jouko.sirola@gmail.com ja mark.mallon@gmail.com

Voiko laatua mitata menestyksellä?

Veera Antsalo:

Hesarin nettisivuilla kerrottiin tänään Helsingin sanomien tekemästä kustantamoiden laatuvertailusta. Vuoden 2010 laatuvertailun voitti Otava, toiseksi tuli WSOY ja kolmanneksi Teos.

HS.fi:n mukaan vertailun on tarkoitus kuvata taiteellista, kaunokirjallista menestystä, ei kaupallista. Vertailussa käytettiin indeksiä, joka antaa pisteitä kotimaisten kaunokirjojen saamille palkinnoille, palkintoehdokkuuksille, sijoituksille myyntilistoilla ja kirjoista tehdyille käännöksille. Näiden eri menestyksen mittarien painoarvo oli palkinnot 40%, myynti 40% ja käännökset 20%.

Minulle on epäselvää, mitä ihmeen menestystä tässä mitataan. Miten taiteellista menestystä voi mitata? Ja miksi –  jos kyse ei ole taloudellisen menestyksen mittaamisesta – huomioon otetaan sijoitukset vuoden myydyimmät kirjat -listalla?

Myönnetäänkö ravintoloille Michelin-tähtiä myös sen perusteella, miten hyvin annokset myyvät? Onko pikaruoka laadukasta ruokaa koska ihmiset ostavat sitä paljon pikanälkäänsä tyydyttämään?

Ja mitä tällä kaikella on tekemistä laadun kanssa?

Mistä lähtien menestyksen ja laadun välillä on voinut piirtää yhtäläisyysmerkin? Eikö laatukustantamon voisi myös kuvitella julkaisevan kirjoja, jotka ovat myös fyysisinä esineinä laadukkaita, siis kauniita ja kestäviä. Miksi laadun kriteereissä ei ole huomioitu kirjan graafisen ulkoasun voittamia palkintoja?

Vertailun aikajänne on myös varsin lyhyt: vain yksi vuosi. Kaunokirjallisuuden kustantaminen on kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Varsinkaan pienellä kustantamolla nimekkeitä ei ilmesty kovin monta vuodessa. Yksi vuosi ei myöskään riitä kertomaan mitään siitä, kuinka taiteellisesti (ja ehkä myös kaupallisesti) elinvoimainen kirja on. Kukaan ei vielä tiedä, onko viime vuonna julkaistuista kirjoista joku ehkä tuleva klassikko.

Siis vielä kerran: mikä ihmeen taiteellinen menestys? Ja mikä ihmeen LAATUvertailu?

Laadulla ja menestyksellä ei välttämättä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Otan esimerkin koiraharrastusmaailmasta.

Maailman suurin koiranäyttely Crufts järjestetään vuosittain puhdasrotuisten koirien synnyinmaassa Englannissa. Vuonna 2003 Cruftsin Best In Show-tittelin voitti pekingeesi nimeltä Yankee A Dangerous Liaison. Se oli siis valittu, ei ainoastaan rotunsa tai roturyhmänsä, vaan koko näyttelyn parhaaksi koiraksi. Palkintojenjakotilaisuudessa voittajakoira makasi jääpalapussin päällä ja läähätti kärsien ilmiselvästi kuumuudesta ja hengitysvaikeuksista kuumien spottivalojen loisteessa. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseinen koira oli aiemmin operoitu kirurgisesti sen hengitysvaikeuksien helpottamiseksi (mikä ei ole lainkaan harvinaista pekingeesinkaltaisten lyttykuonoisten koirien kohdalla).

Yankee A Dangerous Liaison oli sillä hetkellä maailman suurimman koiranäyttelyn menestynein koira. Mutta oliko se laadukas koira?

No, minun mielestäni lähinnä surullinen esimerkki siitä, kuinka kauaksi laatu ja menestys voivat ajautua toisistaan.

- – -

Huom. 28.1. Kuten Johanna kommentissa huomautti, tarkastelussa on ollut koko 2000-luku, ei siis yksi vuosi, kuten tekstissä väitin.

  << Takaisin
 
Haluatko saada
Särön uutiskirjeen?
Tilaa uutiskirje
Verkko-Särö
Särön artikkeleita verkossa