Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry
Verkko-Särö
Särön artikkeleita verkossa
Kategoria: Berliinin kirjailijaresidenssi

Särön Suomi-numero valmistumassa, Berliinin residenssitoiminta päättyy

Missä se uusin Särö nyt viipyy? Suomi-teemainen Särö numero 30 on näennäisestä hiljaiselosta huolimatta ponnistellut sinnikkäästi kohti päivänvaloa koko kevään ajan. Odotus palkitaan pian, ja vieläpä ruhtinaallisesti, sillä yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt Suomi-Utopia tulee olemaan Säröksi poikkeuksellinen ja poikkeuksetta kiinnostava: mukana on ajattelijoita, kirjailijoita ja asiantuntijoita Ilkka Taipaleesta Joose Keskitaloon ja Sirpa Kähkösestä Suojelupoliisin osastopäällikköön – unohtamatta Särölle tunnusomaisia novelleja, sarjakuvia ja runoja.

Suomi-Särön lisäksi tekeillä on samanaikaisesti Päivi Paloposken päätoimittama Puola-teemanumero, joka ilmestyy lokakuussa.

Pahoittelemme lehden viivästymistä ja toivomme lukijoiltamme kesäisen raukeaa kärsivällisyyttä ja ymmärrystä!

Viivästymisen taustalla on nimittäin surullinen uutinen: Särön Berliinin residenssitoiminta päättyy vuoden lopussa. Päätöksen taustalla on Berliinin osavaltion lakimuutos, joka kieltää asuntojen käytön muuhun kuin varsinaiseen asumistarkoitukseen. Lainsäätäjä ei valitettavasti tee taiteilijoille suunnatun huonevälityksen kohdalla poikkeusta.

Berliinin uudella lailla pyritään estämään Berliinin vuokratason nousu tavallisen vuokralaisen ulottumattomiin, mikä on tietenkin ymmärrettävää. Kuitenkin Berliinin residenssin päättyminen on erittäin harmillista paitsi residenssiä perustaneelle ja ylläpitäneelle Särö ry:lle, myös vieraille sekä yhteistyökumppaneille. Särö kartoittaa parhaillaan mahdollisuuksia uuden residenssitoiminnan käynnistämiseksi muualla.

Itä-Saksassa, Tsekin rajan kumpuilevilla kupeilla sijaitseva Eibaun kirjastoresidenssi jatkaa toimintaansa normaalisti. Residenssi tarjoaa levolliset ja inspiroivat puitteet taiteelliseen, ja miksei tieteelliseenkin, luomistyöhön. Ensimmäiset vapaat jaksot alkavat heinäkuun lopussa. Tiedustelut residenssin ylläpitäjältä Seija Kerttulalta, skerttula@gmail.com.

Särö toivottaa uusille ja vanhoille lukijoilleen, ystävilleen, yhteistyökumppaneilleen ja residenssivierailleen aurinkoista ja rentouttavaa juhannusta!

Särö 28 kohta lukijoilla. Berliinin residenssiin syksyllä!

Särö 28, nimeltään Kevätjumala, ilmestyy Tallinnan painosta Helsingin konttorillemme maanantaina 20.7. Noin viikon kuluessa lehti on kirjakaupoissa ja tilaajilla! — Ja huomio huomio: Särön Berliini-residenssin syksyn ajat menevät kohta hakuun. Joten jos haluat päästä lähikuukausina Särön kautta Berliiniin kirjoittamaan tai maailmaa ihmettelmään, etkä vielä ole Särön jäsen, jäsenhakemus kannattaa kohtapuolin laittaa vireille. Tee se netissä, se on helppoa! Ja hyvää kesää kaikille!

Eibaun residenssiin voi nyt hakea!

Itäisessä Saksassa, Puolan ja Tšekin rajoilla sijaiseva Eibaun kirjastoresidenssi kutsuu taas kirjoittajia, tutkijoita, kääntäjiä ym. luovaan työhön! Kolmen huoneen residenssiasunto on tarkoitettu vähintään kahden viikon mittaisiin työskentelyjaksoihin ja sopii yksin tulevalle, pariskunnalle ja kahdelle ystävykselle. Kullekin kirjoittajalle on lisäksi erillinen työpiste. Eibau tarjoaa  keskittymisrauhan lisäksi kauniita ulkoilumaastoja kukkulaisessa maisemassa.

Liittymällä nyt Särö ry:n jäseneksi sinulla on mahdollisuus hakea edullista residenssipaikkaa Eibaussa vielä tälle keväälle tai ensi kesäksi. Jäsenenä sinulla on mahdollisuus päästä edullisesti myös Berliinin Särö-residenssiin. Särö ry:n jäsenyyttä voi hakea tämän linkin kautta.

Voit hakea Eibaun residenssiin myös suoraan, ilman jäsenyyttä.  Hakuaika on vapaa, ja residenssi on käytettävissä huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Hinta: yhdelle henkilölle 30 e/vrk (Särön jäsenelle 25 e/vrk), kahdelle henkilölle 35 e/vrk (Särön jäsenelle 30 e/vrk). Tiedustelut: saro.yhdistys@gmail.com.

Berliiniin residenssiin töihin

Särö etsii apuvoimia Berliiniin! Tarjolla on taiteilijaresidenssin emännän tai isännän paikka. Tehtäviin kuuluu vieraiden viikottainen vastaanotto, vieraiden ohjeistus, siivoaminen ja satunnaiset pienet remonttityöt. Saksan kielen suullinen taito on tarpeen. Koska Säröä ylläpidetään edelleen pääosin talkoovoimin, etsinnässä on tukityöllistettävä tai harjoittelija – palkkaa ei muuten juuri voida maksaa. Työn ohessa riittää hyvin aikaa esimerkiksi taiteelliseen työskentelyyn. Tiedustelut: saro.yhdistys@gmail.com tai puh. 041 535 60 65.

Tiedotus jäseniksi hakeneille

Osa jäsenhakemuksista on joutunut sähköpostipalvelimen roskaosastolle, ja yli kuukauden ikäiset jäsenhakemukset ovat hävinneet lopullisesti taivaan tuuliin. Myös osa residenssihakemuksista lienee kadonnut. Mikäli olet hakenut jäseneksi tai residenssiin, etkä ole saanut kuittausta (muuta kuin automaattista vastausviestiä), laita uudet hakemukset mahdollisimman pian. Särö pahoittelee ylimääräistä vaivaa ja hakemusten katoamista.

Berliinin residenssiin heinäkuuksi — vielä ehtii hakea!

Särötiedote:

Hyvät ystävät, jotka haluatte viettää Berliinissä heinäkuisen viikon tai vähän enemmän! Käyttäkää mahdollisuutta hakea Särön residenssiin. Residenssiin haku päättyy huomenna sunnuntai-iltana, joten kiirettä pitää pitää. Syksyn aikoja voi myös hakea, mutta niille on enemmän tunkua. Liittäkää mukaan jäsenhakemuksenne Säröön, jos ette vielä ole jäseniä. Kaikki tiedot lyhyesti ja muodollisesti.

Residenssi-Berliini-yhdistelmä on monelle ihmiselle tuonut hyvää tuuria: inspiraatiota, masennuksen poistoa, uusia työmahdollisuusiksia, näyttelyitä ja esiintymiskeikkoja — joten loma ja työuran edistäminen saattavat hoitua kaupungissa ikään kuin sylikkäin.

Jos tulette heinäkuussa, ottakaa uimahousut (tai tarvittaessa koko asu) mukaan. Berliinissä on satoja järviä, ja monissa niistä on erinomaisen mukavaa uida. Melkein kaikilla uimarannoilla myydään cappuccinoa, olutta, jäätelöä ja makkaraa, vähän kauempana saa falafelia, aina. Viilentäytyä voi myös kirkoissa ja museoissa. Tiedoksi, että Berliinissä melkein kaikki on edullisempaa kuin Suomessa.

Residenssin käyttömaksut Särön jäsenille: yksiö 18e/vrk, kaksio 27e/vrk, koko residenssi 45e/vrk. Särön avustajille 10 prosentin alennus.

Jäsenhakemukset osoitteeseen saro.yhdistys@gmail.com, hakemukset residenssiin ja tiedustelut: saro.residenssi@gmail.com.

Lisätietoa residenssistä ja jäsenille varatuista ajoista.   Lisätietoa jäsenyysasioista.

  << Takaisin
 
Haluatko saada
Särön uutiskirjeen?
Tilaa uutiskirje