Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry
Verkko-Särö
Särön artikkeleita verkossa
Kategoria: Porvoo

Kirjoittajaleiri elokuussa Porvoossa: Paha kauneudessa

Tarvitsetko uusia näkökulmia ja kollegiaalista tukea runokokoelman tai romaanin kirjoittamiseen? Kaipaatko tietoa kustannusalan toiminnasta? Haluatko päästä kirjoittamisen virtaan muiden kirjoittajien seurassa?

Tervetuloa Porvoon kansalaisopiston ja Särö ry:n Paha kauneudessa  -kirjoittajaleirille elokuussa, joka pidetään meren rannassa Porvoon Övikin leirikeskuksessa 10.–13.8.2014. Kurssin hinta 250 euroa sisältää opetuksen, majoituksen ja ateriat.

Ilmoittautumiset 11.7. mennessä.

Kurssin ohjaajina kirjailija Jouko Sirola ja Särön päätoimittaja, runoilija Mark Mallon. Lisätietoja: Mark Mallon, puh. 041 535 6065 tai mark.mallon@gmail.com.

 

Säröilyä Radio Itä-Uudessamaassa 3.11.

Särötiedote:

Tänä aamuna Särön päätoimittaja heräsi puhelinsoittoon. Soittaja oli Ylen Radio Itä-Uudenmaan toimittaja Paavo Häikiö.

Valitettavasti pääsäröilijä itse ei päässyt haastateltavaksi Porvooseen, mutta paikallissäröilijä ja lehden tiedetoimittaja Jani Vuolteenaho lähti hoitamaan homman kotiin. Huomenna torstaina, aamulla puoli kymmenen ja kymmenen välillä siis kuullaan Särön kuulumisia Radio Itä-Uudenmaan taajuudelta. Ohjelman voi kuulla suorana lähetyksenä myös netistä täältä.

RHENIUM – runoja Aregemiasta ja musiikkimaisemaa

Aregemia herää eloon

Porvoon Paahtimossa
perjantaina 11.3.2011 klo 20 alkaen
esiintymässä

RHENIUM
Mark Mallon & Viljami Mehto & Erik Lindroth
- Runoja Aregemiasta & musiikkimaisemaa

Mark Mallon lukee runoja teoksesta Aregemia, Viljami Mehto ja Erik Lindroth luovat äänimaisemaa improvisaatiometodilla

Pääsylippu 8 euroa, sisältää drinkin

Aregemia (Aregemian liitto) on saarivaltakunta Atlantissa, Norjanmerellä. Aregemialaisten keskuudessa esiintyy aregemiantaudiksi kutsuttua sairautta, jonka oireita ovat mm. epilepsiakohtausten kaltaiset tiedottomuustilat ja mielenterveyshäiriöt. Taudin yhdeksi syyksi epäillään maaperän reniumia, joka syrjäyttää viljelykasveissa ihmisen elimistölle välttämättömän molybdeeni-alkuaineen. Molybdeenin vajaus heikentää hermosynapsien toimintaa. Molybdeenin puutteen ja reniumin liikasaannin yhteisvaikutuksesta ei ole tietoa.

Mark Mallon, Berliinissä ja Porvossa asuva saksalais-suomalainen runoilija, jonka runoteos Aregemia ilmestyi keväällä 2010. Mallon toimii myös kirjallisuuslehti Särön päätoimittajana sekä Berliinissä Särön taiteilijaresidenssin talonmiehenä. Aregemiasta sanottua:

Arkipäiväisten puitteiden ylle on asettunut määrittelemätön uhka, kuin enne tulevista onnettomuuksista ja tragedioista, mikä lataa runojen realismiin myös ahdistusta, ehkä häivähdyksen Kafkaa tai Peter Handkea.

(Claes Andersson, HBL)

Viljami Mehto, porvoolainen muusikko, on toiminut pianistina Porvoon Teatterissa lukuisissa näytelmissä sekä useissa rock-yhtyeissä. Tehnyt erilaisia taiteellisia, myös vihastusta herättäviä tempauksia, kuten ”Kirjastomusiikkia” Porvoon kirjastossa sekä lukenut ääneen C. Bukowskin novellia ”Raiskaus, raiskaus”, yhtyeen improvisoidessa musiikin tarinaan. Hän on myös Full Impro -musiikkiklubin vetäjä ja vakituinen soittaja.

Erik Lindroth, porvoolainen kitaramuusikko, on tunnettu korvia hivelevistä kitarasoundeistaan sekä äärimmäisen omaperäisestä soittotyylistään. Myös basson soitto on hallussa, eikä kellään ole niin matalille taajuuksille ulottuvaa bassosoundia, kuin kyseisellä herralla Landscape Generator -yhtyeessä. Lindrothilla ja Mehtolla on yhteinen, uutta loop-musiikkia soittava yhtye nimeltä Loop Repeat.

Runeberg-voittaja Tiina Raevaara kirjoittaa vaikka HopLopissa

Runeberg-palkinnon 2010 voittaneen säröläisen Tiina Raevaaran haastattelu. 


SÄRÖ: Olet voittanut Runeberg-palkinnon 2010 novellikokoelmalla En tunne sinuavierelläni. Onnea! Ensin täytyy kysyä se klassinen, eli miltä nyt tuntuu?
TR: Ihmeelliseltä, väsyttävältä ja erittäin hyvältä. Tiesin palkinnosta etukäteen yli viikon ajan, ja koko sen ajan jännitin. Nyt jännitys alkaa laueta, ja jonkinlainen hämmästys astuu esiin. Onhan tämä hienointa, mitä minulle on kirjoittajanurallani sattunut.
SÄRÖ: Olit kuulemma yllättynyt voitosta. Ketä itse veikkasit voittajaksi?
TR: En oikeastaan juuri pohtinut, kuka voisi olla voittaja. Pidin tuomarien tehtävää erittäin vaikeana: ehdokkaanahan oli niin romaaneja, novelli- ja runokokoelmia kuin esseitäkin. Lähinnä mietin, kuinka he ylipäätään kykenevät asettamaan näin erilaisia kirjallisuudenlajeja edustavia teoksia jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen.
SÄRÖ: Fiktiotasi on luonnehdittu unenomaiseksi ja surrealistiseksi. Olet taustaltasi luonnontieteilijä, joten onko sinulla näkemystä siitä miksi ihminen näkee unia? Ovatko unet aivojen lämmikettä ja sattumanvaraista hölynpölyä vai voiko niistä löytää merkityksiä?
TR: Veikkaisin, että osa niistä on sekalaista assosiaatiota kaikista tajuntaan joutuneista asioista, joissain ehkä käsitellään vähän järjellisemmin hereilläkin mietityttäneitä asioita. Joka tapauksessa unet ja nukkuminen ovat tärkeitä: itse olen huono nukahtamaan ja kärsin ajoittain pahastakin unettomuudesta. Silloin aivot ovat niin sekaisin, että vaikkapa kaunokirjallisuuden kirjoittamisesta ei voi edes haaveilla.
SÄRÖ: Mikä fiktiivinen kirja on tehnyt sinuun viimeksi vaikutuksen?
TR: Harri Närhen Apinamorsian. Se oli kaunis, kiireettömästi etenevä teos, joka käsitteli hirveitä asioita. Jollain tapaa se oli myös hyvin ”epäsuomalainen”, vaikka en tarkemmin osaa sanoa, mitä tuolla määrittelyllä edes tarkoitan. Hyvin omaperäinen romaani.
SÄRÖ: Minkälaisia työtapoja sinulla on, kun kirjoitat fiktiota? Tarvitsetko tietynlaista ympäristöä keskittymiseen? Inspiroidutko helposti vai syntyvätkö kirjat enemmän kurinalaisella työmoraalilla?
TR: Inspiroituminen käy helposti, itse kirjoittaminen taas vaatii ajoittain kovaakin itsekuria. Kirjoitan melkein missä vain, vaikkapa kahvilat ja junat ovat oikein hyviä työskentely-ympäristöjä.
Proosani, varsinkin novellit, syntyvät hyvin vaihtelevasti. Toiset syntyvät hyvin helposti, eikä niiden kirjoittamiseen tarvita minkäänlaista kuria. Toiset ovat takkuisia ja vaativat vahvaa motivaatiota. Mutta en juuri kaipaa minkäänlaisia työrituaaleja, kirjoitan missä vain ja milloin vain.
Nyt pystyn onneksi kirjoittamaan päivisin kun lapset ovat hoidossa ja koulussa, mutta silloin kun he ovat esimerkiksi kesälomalla, olen kirjoittanut muun muassa uimarannalla, HopLopissa eli lasten sisäleikkipuistossa, autossa parkkipaikalla kun lapset olivat kaverinsa synttäreillä yms.
SÄRÖ: Olet jo parin vuoden ajan ollut Särön (erityisesti tiede)toimittaja. Seuraavassa Särössä emme valitettavasti näe sinulta tiedeartikkelia koska olet ollut kiireinen muiden juttujen parissa. Onhan meillä kuitenkin toivoa saada sinut takaisin jossain vaiheessa?
TR: Uskon niin. Viime vuosi kului minulta tietokirjan kirjoittamiseen ja viimeistelyyn, ja minun olipakko karsia muista tekemisistäni. Nyt kun huhtikuussa ilmestyvä tietokirja alkaa olla valmis, keskityn romaanin kirjoittamiseen, mutta uskon, että mielekkäille sivuprojekteille löytyy nyt tilaa ja intoa. Särön tekeminen on aina ollut hienoa ja varsin hauskaa.
SÄRÖ: Kiitos haastattelusta ja onnea seuraavan kirjan työstämiseen!

Tule Särön ja Lilithin työhuonekaveriksi

Särön ja Lilithin yhteistyötilasta on nyt kolmannes vapaana.

Toimisto sijaitsee Simolinin talossa Porvoon vanhassa kaupungissa (Rihkamakatu 2). Tila on toimistomainen ja soveltuu oivallisesti vaikkapa kirjoittajalle, graafikolle, piirtäjälle – tai vaikka kahdelle – riippuen tarpeesta. Ikkunat ovat mystisen pohjoisen valon suuntaan ja näköala vanhaan kaupunkiin.

Vuokra on enintään noin 200 euroa kuukaudessa sisältäen alv:n, netin, veden, sähkön, sekä naapuriyrityksen kanssa yhteisen neukkarin, keittiön ja kylppärin.

Ota yhteyttä ja tule katsomaan!

sanna.saastamoinen(ÄT)gmail.com

  << Takaisin
 
Haluatko saada
Särön uutiskirjeen?
Tilaa uutiskirje