Minimoogin kanssa portaattomasti avaruuteen

Suomalaisen popin ja rockin soundi otti sähköisen askeleen, kun Esa Kotilainen astui Saksan laivasta Suomen kamaralle 1970-luvun alussa sylissään kannettava syntetisaattori, Minimoog. Kotilainen menehtyi marraskuussa 2023. Särön haastattelussa vuonna 2014 hän kertoi uransa varrella sattuneista kommervenkeistä ja suhteestaan koneisiin.

Käsinkosketeltavaa geometriaa

Latvialainen matemaatikko ja taiteilija Daina Taimiņa tunnetaan hyperbolisten pintojen virkatuista malleista, jotka ovat syventäneet opiskelijoiden ja asiantuntijoiden ymmärrystä aiheesta. Taimiņa kertoo haastattelussa läpimurtonsa synnystä ja hyödyistä sekä naisten asemasta miesvaltaisella alalla. Alun perin latvialaisessa Satori-lehdessä julkaistua haastattelua on Särön toimituksessa lyhennetty hieman.

Kirjallinen lajikato muistuttaa kulttuurin haavoittuvaisuudesta

Fantasiakirjailija, kirjallisuudentutkija Katariina Kärkelä on mukana kadonneisiin kirjalllisuudenlajeihin pureutuvassa tutkimusprojektissa. Särön toimituskuntaan vuosi sitten liittynyt Kärkelä olisi mielellään mukana rakentamassa muutosta, jossa hitaus, uppoutuminen ja suullinen kirjallisuusperinne nousisivat alalla nykyistä suurempaan arvoon.

Dresdenin levottomat kadut

Lokakuussa 2014 Dresdenissä kuhisi. Ensin kymmeniä, sitten satoja ihmisiä alkoi kokoontua joka maanantai Saksin osavaltion pääkaupungin aukioille osoittamaan mieltään niin kutsuttua islamisaatiota vastaan. Äärioikeistolaiset Pegida-mielenosoitukset kasvoivat pakolaiskriisin siivittäminä massiivisiksi kokouksiksi.

Kun puolustamme demokratiaa, olemme oikealla asialla – näin ajattelevat sekä vasemmistopuolueiden, oikeistokonservatiivien että äärioikeistolaisten kannattajat. Populismin tutkija Sabine Volk kertoo Särölle äärioikeistolaisten ryhmien suosion historiallisesta taustasta itäisessä Saksassa sekä erilaisten demokratiakäsitysten yhteensovittamattomuudesta pandemia-aikana.

Ääniä, tilaa, tuntemuksia

Tietäminen ja oppiminen eivät tapahdu vain aivoissa, vaan koko kehossa, sanoo tutkija Rūta Kazlauskaitė. Hän tutkii parhaillaan virtuaalitodellisuuden käyttöä koulussa ja etsii keinoja, joilla historiallisia konflikteja voitaisiin käsitellä kouluopetuksessa mahdollisimman monitahoisesti ja mukaansatempaavasti. Uudet teknologiat eivät kuitenkaan itsessään riitä, vaan niiden käyttöön tarvitaan ymmärrystä tieteen- ja historianfilosofiasta sekä kykyä tunnistaa metaforia.