Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry

Särön järjestämät koulutukset

Kirjaudu

#kurssi%20toukokuussa:%20zenia%20ja%20runoa%20spreen%20lahteilla%20saksassa

Kurssi toukokuussa: zeniä ja runoa Spreen lähteillä Saksassa

23.2.2018

Itäisessä Saksassa, Tsekin rajan tuntumassa Eibaun kirjastoresidenssissä järjestetään meditatiivinen kirjoittajakurssi, jossa yhdistyvät zenmeditaatio ja runous.

Kurssilla opitaan ja kirjoitetaan sisäisten matkojen inspiroimana runoja. Myös proosan kirjoittaminen on mahdollista. Tekstit tuotetaan omista lähtökohdista, mutta ohjauksen ja palautteiden avulla niistä pyritään tekemään kommunikoivia ja julkaisukelpoisiakin.

Kurssilla tutustutaan Itä-Aasian runouskäsitykseen, johon zenbuddhalaisuus on vaikuttanut erityisen merkittävästi. Tutuksi tulevat mm. käsitteet "tyhjyys", "ei-tekeminen" ja dao. Tavoitteena ei ole ohjata osallistujia kohti itämaista tai zenhenkistä ilmaisua, vaan auttaa löytämään ja vahvistaa jokaisen omaa kirjallista tyyliä.

Kurssilla harjoitetaan päivittäin zenmeditaatiota. Meditaatiosta voi antaa kirjoittajalle käytännön välineitä mielenhallintaan, ja se voi myös avata ja muuttaa suhdetta kirjoittamiseen ja elämään yleensä. Meditointi tapahtuu lattialla tyynyllä, mutta jos tämä ei onnistu, on mahdollista istua myös tuolilla. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta meditaatiosta.

Kurssi sopii avoimille, tervehenkisille, runoja tai kaunokirjallisista proosaa jonkin verran kirjoittaneille ja niitä julkaisseillekin meditaatiosta kiinnostuneille henkilöille. Kurssin vetäjinä toimivat Zenbuddhistiska Samfundetin zenpappi Mitra Virtaperko ja runoilija, päätoimittaja Mark Mallon.

Kurssin aikana on mahdollista tehdä retkiä läheisiin saksalaisiin ja tsekkiläisiin kyliin ja kaupunkeihin tai vaikka kavuta Spree-joen alkulähteelle Kottmar-vuorelle.

Eibau sijaitsee kauniissa kukkulaisessa maisemassa noin neljän tunnin matkan päässä Berliinistä (junalla) tai Prahasta (junalla ja bussilla).

Majoitus järjestyy residenssissä alkaen 15 euroa / yö / henkilö (viidelle henkilölle) tai lähellä sijaitsevista majataloista (alkaen noin 25 euroa / yö). Residenssin välittömässä läheisyydessä sijaitsee maauimala, kyläkauppa ja ruokala. Residenssissä on ruuanlaittomahdollisuus.

Kurssiaika: 5.5. - 10.5.2018 (osallistujien tulisi olla paikalla viimeistään 4.5. illalla).
Kurssimaksu: 300 euroa
Osallistujamäärä: 5 - 6.
Viimeinen hakupäivä: 16.4.2018
Kurssin järjestäjä: Särö ry

Kurssille haetaan lähettämällä hakemus, joka sisältää seuraavat asiat:
a) kahden tai kolmen runon tekstinäyte
b) hakijan lyhyt esittely sisältäen hakijan iän ja taustat kirjoittajana ja mahdollisesti meditaation harjoittajana
c) perustelut kurssille hakeutumiselle
d) yhteystiedot (puhelin ja sähköposti)

Lähetä hakemus osoitteiseen mitra.virtaperko@gmail.com ja mark.mallon@gmail.com. Lisätietoja mainituista osoitteista ja puh. 041 5356065 (Mark Mallon).

 

#saron%20ja%20robustoksen%20ateljeeresidenssi

Särön ja Robustoksen ateljeeresidenssi

12.1.2018

Samassa paketissa: residenssivierailu ja palautepalvelu. Kulttuurilehti Särö, Kustannusliike Robustos ja Osuuskumma tarjoavat ateljeekritiikkiä Oder-residenssin vierailijoille. Ateljeeresidenssi on tarkoitettu julkaisemaan pyrkiville ja jo julkaisseille runon ja proosan kirjoittajille.

Residenssiin valitut henkilöt saavat vierailujaksonsa alussa ja sen jälkeen palautetta ja kehittämisehdotuksia työn alla olevasta käsikirjoituksestaan. Ensipalaute annetaan suullisesti Frankfurtissa tai Berliinissä ja loppupalaute sähköpostitse tai suullisesti Helsingissä.

Oder-residenssi sijaitsee Berliinistä tunnin junamatkan päässä itään Oder-joen rannassa, Puolan vastaisella rajalla.

Alkupalaute annetaan 10-40 sivun (max. 80.000 merkin) proosanäytteestä tai 5-10 runosta, loppupalaute 40-80 sivuun (max. 160.000 merkkiin) tai 10-20 runoon laajennetusta kokonaisuudesta. (Tekstien fonttikoko 12, riviväli 1,5.)
Ateljeeresidenssiin haetaan täyttämällä residenssihakemus ja kirjoittamalla lisätietoihin "ateljeeresidenssi". Hakijan tulee lähettää näytteenä 10-40 sivun proosateksti tai 5-10 runoa sähköpostitse osoitteeseen mark.mallon@gmail.com. Näyteteksti voi olla sama kuin teksti, josta annetaan alkupalaute.

Hinnasto, ateljeeresidenssi, yhden hengen huone:
Majoitus yksi viikko + palautteet: 281 euroa.
Majoitus kaksi viikkoa + palautteet: 414 euroa.
Majoitus kolme viikkoa + palautteet: 540 euroa.

Hinnasto, ateljeeresidenssi, kahden hengen huone:*
Majoitus yksi viikko + palautteet: 358 euroa.
Majoitus kaksi viikkoa + palautteet: 554 euroa.
Majoitus kolme viikkoa + palautteet: 743 euroa.
(*Majoituksen hinta kahdelta, palautteet yhdelle. Mikäli majoittujia vain yksi, hinta 20 prosenttia edullisempi. Huoneessa parisänky.)

Mikäli haet residenssiin pelkästään työskentelemään, vierailun hinta on 120 euroa edullisempi.

Haettavissa olevat ateljeeresidenssijaksot:
3.2.2018-24.2.2018
31.3.2018-14.4.2018
9.6.2018-23.6.2018
23.6.2018-7.7.2018
Vaihtoehtoiset saapumis- ja lähtöpäivät ovat mahdollisia.

Palautteita antavat mm. kirjailija ja kustannustoimittaja Maria Carole (spekulatiivinen fiktio, chick lit, romantiikka), runoilija ja kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen (runous), runoilija ja päätoimittaja Mark Mallon (runous ja proosa), kirjailija Venla Saalo (proosa ja nuortenkirjallisuus), kustantaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja Heikki Savola (proosa) sekä kirjailija ja kustannustoimittaja Shimo Suntila (scifi, lyhytproosa). Ateljeeresidenssiin valitut voivat ehdottaa loppupalautteen antajiksi myös muita kuin mainittuja henkilöitä.

Ateljeeresidenssiin voi hakea milloin tahansa. Särö käsittelee hakemuksia sitä mukaa kun niitä tulee.

Lisätiedot: mark.mallon@gmail.com tai puh. 041 535 6065.