Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry

MediakorttiPress Mikä Särö 

Mikä Särö on

Särö on vuonna 2006 perustettu neljästi vuodessa ilmestyvä kirjallisuuspainotteinen kulttuurilehti, jonka missiona on tarjota lukijoilleen huolella tehtyä, kulttuurin marginaaliin ja ajatusten ytimeen pureutuvaa julkaisua. Esseiden, kritiikkien, tiedeartikkeleiden ja taiteilijahaastattelujen ohessa Särö tarjoaa ensiestradin lupaaville runoilija- ja prosaistikyvyille. Kuvataide ja ylipäänsä visuaalisuus on Särölle yhtä tärkeää kuin teksti.

Lehteä julkaisevan kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry:n muuhun toimintaan kuuluvat kirjoittajakoulutuksen ja klubi-iltojen järjestäminen. Vuodesta 2010 Särö on ylläpitänyt Berliinissä kirjailija- ja taiteilijaresidenssiä, joka vuonna 2016 siirrettiin Frankfurt an der Oderiin Puolan vastaiselle rajalle, tunnin junamatkan päähän Berliinistä

Oder-residenssissä yhdistys järjestää yhteistyössä kustannusliike Robustoksen kanssa kirjoittamisen intensiivikursseja ja tarjoaa vierailleen ateljeekritiikkiä. Särön koulutus ja lehdessä julkaiseminen on tarjonnut monelle kirjoittajalle väylän kirjailijan ammattiin.

Särön toimitukset sijaitsevat Helsingissä ja Berliinissä. Kansainvälistyminen ja käännösaineiston julkaiseminen ovat Särön uusi suunta – marginaalisuutta unohtamatta.

Vuonna 2013 kulttuuriministeri myönsi Särölle kulttuurilehtien laatupalkinnon. Särön pääosin vapaaehtoisvoimin ylläpidettävää toimintaa ovat tukeneet muun muassa Koneen Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto