SÄRÖN ODER-RESIDENSSI

Tuetun vierailun tiedotteet


Asiaa residenssistä sekä paikallisista
ja ajankohtaisista tapahtumista.

EtusivuTiedotteetAsuntoYhteydetHakeminenGalleriaVieraskirja

Kirjaudu

(HUOM! Lue ensin tiedotteet.)
 Lue täältä tietosuojaseloste
#rajaresidenssiohjelma:%20it%e4isen%20euroopan%20ja%20toimeentulon%20rajoilla

Rajaresidenssiohjelma: itäisen Euroopan ja toimeentulon rajoilla

2.9.2018
SÄRÖ TARJOAA RESIDENSSIPAIKKOJA VÄHÄVARAISILLE TAITEILIJOILLE SAKSASSA

Särö ry tukee syksystä 2018 alkaen vähävaraisten taiteilijoiden residenssivierailuja Saksassa Oder-residenssissä ja Eibaun kirjastoresidensissä.

Taiteilijat voivat hakea rajaresidenssiohjelman 2-4 viikon jaksoja, joiden kustannus jää huomattavasti alle residenssien normaalihinnan. Vieraille hyvitetään lisäksi matkakuluja 200 euroon saakka.

Rajaresidenssiohjelmaan valitaan hakemusten perusteella seitsemän henkilöä. Ohjelman tavoitteena on tarjota taiteilijoille työrauhan ohessa mahdollisuuksia kansainväliseen verkostoitumiseen ja tukikohta taiteellista työtä edistäviin museovierailuihin itäisessä Keski-Euroopassa.

Oder-residenssi sijaitsee taiteilijakorttelissa Oder-joen rannassa Frankfurtissa, aivan Puolan vastaisella rajalla. Frankfurtiin on Berliinistä tunnin junamatka. Residenssi on kolmen huoneen, korkeintaan kolmen henkilön samanaikaisessa käytössä oleva asunto, jonne voi ottaa myös lapsen mukaan. Residenssiä ylläpitää kulttuurilehti Säröä julkaiseva Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry.

Eibaun residenssi on entiseen kirjastoon perustettu useamman asunnon residenssi kauniissa, kukkulaisessa Oberlausitzin maakunnassa lähellä Tsekin rajaa. Eibauhun pääsee junalla Berliinistä ja Prahasta. Lähin suuri kaupunki on Tsekissä sijaitseva Liberec.

Rajaresidenssiohjelmaan voivat hakea ammattimaiset, vähävaraiset (esimerkiksi työskentelyapurahajakojen ulkopuolelle jääneet) taiteilijat, joiden taiteellinen työ hyötyy residenssipaikasta. Myös alan opiskelijat voivat hakea tuettua residenssipaikkaa.

Särö tarjoaa residenssivieraille apua verkoston luomisessa residenssipaikkakunnilla ja lähikaupungeissa tai Suomessa. Vieras voi solmia kontaktinsa myös itsenäisesti tai vain eristäytyä ja työskennelä residenssijaksonsa aikana - verkoston luontiin ei ole velvoitetta.


KENELLE?

Särön rajaresidenssiohjelma on suunnattu Suomessa vakituisesti asuville vähävaraisille kirjailijoille, kuvataiteilijoille, muusikoille, graafikoille, sarjakuvantekijöille, valokuvaajille, kääntäjille, pienkustantajille ja muille taiteen ja kulttuurialan ihmisille, joiden työn kannalta vierailu Oder-residenssissä tai Eibaun residenssissä on hyödyllinen.

Esimerkiksi perusturvan tasolla ja apurahoitta tai vain satunnaisin apurahoin tai sivutoimisella pienipalkkaisella työllä, ilman pääomatuloja elävä henkilö on määriteltävissä vähävaraiseksi henkilöksi (alla lisätietoa koskien vähävaraisuutta).


MILLOIN?

Rajaresidenssiohjelmaan voi hakea 15.1.2019 saakka. Ensimmäinen haettava jakso alkaa 3.11.2018 ja viimeinen päättyy 30.11.2019. (Ks. tarkemmat hakuajat alla). Oder-residenssin tuetut vierailuajat ovat kahden tai neljän viikon mittaisia. Eibaussa on mahdollista oleskella viikosta kahteen viikkoon Särön tukemana. Peräkkäinen vierailu molemmissa residensseissä on myös mahdollinen tukiohjelman puitteissa, yhteenlasketun tuetun ajan ollessa korkeintaan neljän viikon mittainen.

Oder-residenssin vapaat jaksot löytyvät residenssin tiedotteet-sivulta, Eibaun residenssin vapaat ajat löytyvät residenssin hakemus-sivulta (jossa haetaan vain normaalihintaisia residenssipaikkoja; tuettuja paikkoja haetaan vain Särön sivuilta).


MITÄ MAKSAA?

Residenssivierailuja tuetaan 15 euroa/päivä. Tuetun paikan hinta lasketaan vähentämällä residenssin normaalihinnastosta 15 euroa x haettavien päivien määrä. Esimerkkilaskelma: Oder-residenssin kahden viikon jakso 1 hh:ssa maksaa 294 euroa = tuen jälkeen maksettavaksi jää 84 euroa. Mikäli taiteilija hakee 2 hengen huonetta tai vaikka työryhmälle koko residenssiä, tuki on silti vain 15 euroa / päivä. Maksu on suoritettava ennen residenssivierailua, viimeistään viikon kuluessa residenssipaikan vastaanottamisen vahvistamisen jälkeen.

Särö maksaa matkakorvauksen kulukorvauslaskua ja kuittia vastaan neljän viikon kuluessa residenssiraportin palauttamisen jälkeen lipussa olevan summan suuruisena 200 euroon saakka. Kanssamatkustajan matkaa ei korvata. Huom: Mikäli matka Suomesta Keski-Eurooppaan tehdään lentämistä ekologisemmalla mutta kalliimmalla tavalla (esim. juna tai bussi), matkakorvaus voi olla hieman suurempi.


SÄRÖN JÄSENEKSI?

Särön jäsenyys ei ole edellytys tuetun paikan saannille. Eibaun residenssiin hyväksytyt saavat Särön jäsenyyden perusteella lisäalennuksen. Särö ry:n jäsenyyttä voi hakea täällä.


TAUSTAVOIMAT

Rajaresidenssiohjlema on Särö ry:n koordinoima, Niilo Helanderin Säätiön rahoittama hanke. Laajasalon opisto ja Kustannus Fabriikki ovat tukeneet hanketta mainoksillaan Särössä.


LISÄTIEDOT

saro.residenssi@gmail.com, puh. 041 5356065.

#47

RAJARESIDENSIOHJELMAN HAKUAJAT JA HAETTAVAT JAKSOT

17.12.2018
Tuettujen residenssipaikkojen haettavat jaksot ja hakuajat, Oder-residenssi:
Näiden jaksojen hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä (jatkuva haku):
2 VK: 22.12.2018 - 5.1.2019 (2hh)
2 VK: 2.2.2019 - 16.2.2019 (2hh)
========================================
Näiden jaksojen viimeinen hakupäivä on 15.1.2019:
2 VK: 1.6. - 15.6.2019 (1hh / 2hh / koko residenssi)
2 VK: 27.7. - 10.8.2019 (1hh / 2hh / koko residenssi)
2 VK: 16.11. - 30.11.2019 (1hh / 2hh / koko residenssi)


Tuettujen residenssipaikkojen hinnat, Oder-residenssi:

1 hh: 6 euroa/päivä
2 hh, jos huoneeseen majoittuu yksi henkilö: 11 euroa / päivä
2 hh, jos huoneeseen majoittuu kaksi henkilöä: 16 euroa / päivä


Tuettujen residenssipaikkojen haettavat jaksot ja hakuajat, Eibaun kirjastoresidenssi:

Näiden jaksojen hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä (jatkuva haku):
1.11. 2018 - 2.2.2019 alkavat jaksot
========================================
Näiden jaksojen viimeinen hakupäivä on 15.11.2018:
3.2. - 28.2.2019 alkavat jaksot
========================================
Näiden jaksojen viimeinen hakupäivä on 30.11.2018:
1.3. - 15.4.2019 alkavat jaksot
========================================
Näiden jaksojen viimeinen hakupäivä on 15.1.2019:
16.4. - 23.11.2019 alkavat jaksot

#ohjeita%20tuetun%20paikan%20hakijalle

Ohjeita tuetun paikan hakijalle

12.10.2018
VÄHÄVARAISUUS
- Vähävaraisuudelle ei residenssiohjelman näkökulmasta ole objektiivista määritelmää, mutta näitä voivat olla esimerkiksi: a) pienet myynti- tai sivutyötulot ja vain satunnaisia tai ei ollenkaan apurahoja b) oikeus asumis- tai toimeentulotukeen.
- Tiedot palkkatuloista, apurahoista ja muista tuloista sekä perheen kokonaistaloudesta eivät ole välttämättömiä mutta helpottavat päätöksen tekemistä.
- Mikäli saat toimeentulotukea etkä voi ottaa vastaan esimerkiksi matka-avustusta, voit mainita siitä työsuunnitelmassa.

VERKOSTOITUMINEN
- Mainitse työsuunnitelmassa myös, jos olet kiinnostunut verkostoitumaan Särön avustuksella. Särö voi pyydettäessä järjestää tapaamisia alan ihmisten kanssa. Kerro mahdollisimman tarkkaan, millaisia kontakteja toivot ja missä.

ERILLINEN TYÖTILA
- Oder-residenssissä ja Eibaun residenssissä voi kirjoittaa ja piirtää.
- Sotkua, hajua ja meteliä aiheuttavaa työskentelyä varten Oder-residenssin vierailijan on vuokrattava erillinen työtila (noin 100 euroa/2 viikkoa).
- Eibaun residenssi ei tarjoa erillisiä työtiloja muusikoille tai kuvataiteilijoille.

RESIDENSSIRAPORTTI
- Tuetun residensipaikan saajan on vierailunsa päättyessä kirjoitettava 1-2 sivun (3000-6000 merkin) raportti, jossa
a) selostetaan tiiviisti taiteellisen työn etenemistä resididenssijakson aikana
b) kerrotaan residenssioleskelun vaikutuksesta työhön omakohtaisen kokemuksen kautta ja halutessa myös yleisin pohdinnoin
c) ilmaistaan kuvainnollisesti tai suoraan, että maailma ei ole niin paha paikka kuin miltä se vaikuttaa. Matkakorvaus maksetaan neljän viikon kuluessa raportin jättämisen jälkeen.

PÄÄTÖKSET
Rajaresidenssiohlemaan hyväksytään seitsemän hakijaa. Särö ei perustele päätöksiään eikä hakijoilla ole valitusoikeutta.

SITOUMUS
- Hakija sitoutuu antamaan paikkansapitäviä tietoja hakemuksessaan. Harhaanjohtavien tietojen antamisesta oikeus residenssipaikkaan voidaan perua eikä matkalipun hintaa korvata.
- Vieras sitoutuu hankkimaan ennen matkaa matkavakuutuksen ja noudattamaan residenssin sääntöjä.

TIETOJEN JULKAISEMINEN JA HENKILÖTIETOSUOJA
- Hakemuksia käsitellään luottamuksella eikä hakijaa koskevia tietoja luovuteta residenssityöryhmän ulkopuolelle.
- Rajaresidenssiohjelmaan hyväksyttyjen nimet ja ammatit julkaistaan verkkosivulla ja välitetään tarvittaessa hankkeen yhteystyökumppanin edustajille.
- Mikäli nimen julkistamista ei toivota, tästä tulisi mainita hakemuksessa.
#s%e4r%f6n%20residenssien%20l%e4hialueiden%20museotarjonta

Särön residenssien lähialueiden museotarjonta

9.10.2018
Oder-residenssiin tai Eibaun kirjastoresidenssiin saapuvilla vierailla on ulottuvillaan runsain mitoin museoita, joista valikoituja esimerkkejä alla – läheskään kaikki museot eivät ole lueteltu. Frankfurt an der Oderista on lisäksi vaivaton pääsy (1 tunti junalla) Berliinin satoihin museoihin (mm. Museosaari, DDR-museo, typografiamuseo) ja Eibausta Prahan museoihin (3 tuntia junallla ja bussilla); mm. Kafka-museo, juutalaismuseo, nykytaiteen museo).
Yhteydet-sivulla kartta, josta näkyvät kaupunkien sijainnit ja niiden väliset etäisyydet kartalla.

Frankfurt an der Oderin residenssin lähialueen museotarjonta:
FRANKFURT AN DER ODER, SAKSA:
• Kleist-museo: Runoilija Heinrich von Kleistiin keskittynyt laadukas kirjallisuusmuseo
• Museum Junge Kunst: Yksi suurimmista ja monipuolisimmista itäsaksalaista ja puolalaista taidetta esittelevistä museoista
• Viadrina-museo: Frankfurtin kaupungin ja alueen kulttuurihistoriallinen museo
• Neuvostovallan ja DDR:n ajan poliittisen väkivallan uhrien muisto- ja kertomusmuseo
• Johann Sebastian Bach -museo
EISENHÜTTENSTADT, SAKSA (0,5 tuntia Frankfurtista):
• DDR:n arkielämään keskittyvä museo
• Kaupunginmuseo, jossa lisäksi galleria sekä palokunta- ja tekniikkamuseo
NEUZELLE, SAKSA (0,5 tuntia Frankfurtista):
• Neuzellen luostari (perustettu 1200-luvulla) ja sen panimo
BEESKOW, SAKSA (0,5 tuntia Frankfurtista):
• DDR-ajan taidetta esittelevä kattava taidemuseo
• Beeskowin linna, jossa taidemuseo ja kulttuurikeskus: historiallinen museo, tupakkamuseo, musiikkimuseo
COTTBUS, SAKSA (1 tunti Frankfurtista):
• Sorbivähemmistön kulttuuria esittelevä museo
• Dieselkraftwerk-taidemuseo: Erittäin kattava ja monipuolinen, entisessä tehdaskiinteistössä oleva museo ja kulttuurikeskus
• Brandenburgin apteekkimuseo
ZIELONA GORA, PUOLA (1 tunti Frankfurtista):
• Kidutus- ja viinimuseo
• Etnografinen museo
LEIPZIG, SAKSA (2,5 tuntia Frankfurtista tai Eibausta):
• Kirjapainomuseo: Leipzig on kirjapainotaidon synnyinkaupunki
• Typografiamuseo
• Psykiatriamuseo
POZNAN, PUOLA (1,5 tuntia Frankfurtista):
• Puolalaista ja eurooppalaista taidetta esittelevä suuri kansallismuseo
• Kirjailija Henryk Sienkiewiczin museo
• Bambrzy-kansan museo (paluumuuttajakansaa, vrt. inkeriläiset)

Eibaun residenssin lähialueen museotarjonta:
ZITTAU, SAKSA (0,5 tuntia Eibausta):
• Kaupunginmuseo
• Museo, jossa näytteillä kaksi historiallisesti merkittävää paastoliinaa keskiajalta
• Taidekortteli, jossa Saksan suurin pop art -ympäristötaideteos
BAUTZEN, SAKSA (1 tunti Eibausta):
• Sorbivähemmistön kulttuuria esittelevä museo
• Bautzenin kaupunginmuseo, esittelee keskiaikaisen kaupungin historiaa
• Bautzenin entinen vankila (toiminnassa natsi- ja DDR-aikana)
DRESDEN, SAKSA (1,5 tuntia Eibausta):
• Kuparilevypainomuseo: Yksi Euroopan kattavimmista ja vanhimmista paino- ja valokuvataiteen museoista
• Viestintämuseo
• Energiamuseo
GÖRLITZ, SAKSA (1,5 tuntia Eibausta):
• Kulttuurihistoriallinen museo; kolmessa suojellussa rakennuksessa
• Sleesian kulttuuria esittelevä museo
• Valokuvataiteen museo
• Luonnontieteellinen museo
LIBEREC, TSEKKI (1,5 tuntia Eibausta):
• Tekniikan museo
• Kaupunginmuseo
• Automuseo