Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry

Särö 1/06 Hulluuden ylistys

Ilmestynyt huhtikuussa 2006

80 sivua Loppuunmyyty

"Kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särö numero 1. on ilmestynyt. Suomessa ei näinä materian päivinä polkaista pystyyn kulttuurilehtiä kuin äärimmäisen harvakseltaan; kyseessä on siis taidehistoriallinen tapaus."

"Ensimmäinen numero starttaa rohkealla teemaparilla: Hulluus ja Dada. Mitä onkaan kylähulluus? Kuka on poikkeava? Onko hulluus voimaa? Onko dada oikeassa nulliteeratessaan taiteen maagiseksi vessakäynniksi? Pitääkö Milon Venukselle antaa peräruiske? Vastauksiakin löytyy."

Jari Ikävalko | sanomalehti Uusimaa

 

Pääkirjoitus

Mark Mallon

Mielettömyys säröilee

Mielettömyydestä on vaikeaa puhua sen omalla kielellä, mielettömällä kielellä.
Siitä on vaikea puhua mitenkään.
Miten välittää toisen ihmisen tajuntaan sellaista, jossa ei ilmene syy-seuraus-suhteita, sellaista, jossa ei ole päätä eikä häntää?
En tiedä.
Jos jokin ilmiö on looginen, itse itsensä selittävä, onko sen ymmärrettäväksi tekeminen edes tarpeen?
Ei ole. Ainoa toiselle ihmiselle välittämisen arvoinen asia on harharetki sattumaan.

Jos olet hullu, sattuma näyttää sinulle tienviitan joka vie sinut paikkaan jossa olet entistäkin yksinäisempi. Kukaan ei ymmärrä puhettasi, näkyjäsi. Jos olet hullu, vain ja ainoastaan hullu, kukaan ei koskaan löydä sinua. Jos olet taiteilija tai runoilija, merkitset reviirisi.
Runoilija Tommi Laineen sanoin:
"Ehkei niinkään / se minne / polku vie / vaan se / miten se on / reittinsä / löytänyt / maastossa."
Merkitset reviirisi, ilmoitat maamerkit lukijalle, ja jos olet yhtäaikaisesti hullu, tarkkakatseinen ja sitkeä, joku toinen tavoittaa hengen, joka sinut on sattumien maastossa vienyt sinne missä olet. Ehkäpä eräänä päivänä joku löytää näkysi gallerian seinällä, tai tarinoitasi kirjan kansissa.
Tai vaikka Särön sivuilla.

Hulluus, dada ja sattuma ovat ensimmäisen Särön pääteemoja. Kansikuva kunnioittaa Sipoossa tänä kesänä järjestettävää Hulluuden ylistys -näyttelyä, jossa nykytaiteilijoiden ja mielenterveyspotilaiden töitä esitellään rinta rinnan.
J.K. Ihalaisen artikkelissa Pohjois-Amerikan intiaanien klovneista on kyse eräänlaisesta harkitusta hulluudesta. Klovnit irvailevat minkä tahansa asian kustannuksella - myös oman heimon rituaaleja tehtiin ja tehdään edelleen naurunalaiseksi. Sanoisinpa, että klovnit iskevät järjestelmiin säröjä. Säröt eivät heikennä vaan ne vahvistavat.
Aiheeseen liittyvät myös Risto Ahdin pohdinta taiteilijan sairaudesta Seija Kerttulan kirjoitus neurologi Oliver Sacksista ja tämän potilaista.

Mielettömyydestä vielä dadaismiin. Dadaisti haluaa rikkoa yhteyden sattuman ja tulkinnan, tekijän ja yleisön välillä. Mutta silloin kun dadaistin luomus löytää katsojansa, syntyvät tulkinnat, ja täten dada ei enää ole dadaa. Ehkäpä juuri tästä ristiriidasta löytyy se jokin mitä kutsua hengeksi.
Entä miten henki toteuttaa itsensä taiteessa, joka on lähes kokonaan sattuman luomaa, kuten Leevi Lehdon kehittämässä google-runoudessa?
Tuskin lienee yllättävää, tämän lehdenkin olemassaolo perustuu lukuisiin sattumiin ja aimo annokseen mielettömyyttä. Ja käsitykseen siitä, että on luotava sekalaisten polkujen maasto, jossa hullut, näkijät, tarinankertojat ja runoilijat ja sattuman merkitykseen uskovat ihmiset voivat kohdata toisensa. Siteeraan Leonard Cohenia: "There is a crack in everything, that is how the light get's in."

Sisällys

1 Mielettömyys säröilee
Pääkirjoitus | Mark Mallon
4—7 Kiduttavien muistojen täyttämä pää
Mark Mallon
Kuvat | Helmi Järviluoma
· Matti Mäkelä kirjoittaa sadomasokistista rakkausromaania.
8 Munkin suukko
Piirros | Soli Perttu
9 Onnesta puhukoot onnelliset
Runoja | Markku Aalto
10—13 Säröstä sirpaleeksi
Elina Sorainen
Kuvat ja piirrokset | Elina Sorainen
· Keraamikolle särö on lupaava ilmiö ja muistuma menneestä.
"Kolme vanhaa mestarikeraamikkoa innostui sirpaleet nähdessään; yksi tunnisti ornamenteista isoäitinsä käsialan, toinen isoisoäitinsä piirtämät kuviot. Kolmas väitti jonkin ornamentin fragmentin olevan omaa tekoaan nuorena tyttönä.”
15 Päivää, god dag
kolumni | Jaana Kapari
16—18 Kohtauspaikalla kriitikko ja kirjoittaja
Tero Liukkonen arvioi JukkaKostiaisen novellia Loppu.
· ”Hyvä novelli ottaa kerralla mukaansa. Se ei selittele vaan tarttuu lukijaansa ja ravistelee.”
19—25 Hulluus voimana Pohjois-Amerikan intiaanien elämässä
J.K.Ihalainen.
· ”Lakotoilla ja muilla heimoilla on uskomus, että jos näkee unen tai vision linnuista, niin kohtalona on tulla lääkemieheksi, mutta jos näkee ilmestyksen Ukkoslinnusta tai salamoinnista, on kohtalona tulla pyhäksi klovniksi, heyokaksi.”
27 Otteita taipumus-kokoelmasta
Runoja | Tommi Laine
28—30 Hulluuden ylistys: Potilastaide kohtaa nykytaiteen
Mikko Kalhama
· ”Kuten [psyyke]potilaskin, myös taiteilija saattaa tietoisesti ajaa itsensä henkisiin umpikujiin löytääkseen äärirajansa…”
31—33 Neurologisia häiriöitä Oliver Sacksin teoksissa
Seija Kerttula
· ”Sacks löytää arvon sieltä, missä muut näkevät vain puutteita ja ongelmia. Tämä on lohdullinen sanoma niille, jotka pitävät itseään erilaisina ja poikkeavina.”
34—35 Taiteilijan sairaus
Risto Ahti
· ”Sinua, tervettä ihmistä, aletaan pitää ensin kylähulluna ja kymmenen vuoden kuluttua ihmiset jo sanovat: Niin, minä kyllä jo heti näin, että hän on poikkeuksellisen lahjakas.”
36—39 Lapset kirjoittivat, niinpä taiteilijat piirsivät
Mirva Hautala
· Kaisa Leka ja Petri Hytönen kuvittivat koululaisten tekstejä.
40—41 Den östnyländska kulturen strävar uppåt
Anne Lönnqvist
· Tove Hagman: ”Nu vill vi göra nutidskulturen och -konsten mer synlig och till en betydande del av näringslivet.”
42—45 Arvi Perttu kertoo uudesta romaanistaan
Anu Partanen
· ”Kirjan päähenkilö pitää salkussaan käsirautoja. Toisaalta hän haluaa hallita ja toisaalta itse alistua. Tällainen asetelma toistuu Pertun mielestä myös vallanportaissa, joissa toisaalta hallitaan alaisia ja toisaalta itse alistutaan ylempien valtaan.”
46 Kunnianosoitus Picassolle
Piirros | Sanna Saastamoinen
47 Avignonin naiset
Runo | Sándor Vály
48—49 ”Dada ei tahdo mitään, ei mitään”
Matti J. Särömaa
50 Pookam
Runo | Anja Romu
51—53 Leevi Lehto ja sattumarunous
Mika Brygger
· ”...jos googlerunous on rienaavaa, niin kuin se ainakin joidenkin mielestä on, sen pilkka osuu myös ainakin tiettyyn osaan ns. avantgradistista tai kokeellista runoutta - siihen, jossa runoilijaa pidetään sitä syvällisempänä, mitä hämärämmin, sekavammin ja monimielisemmin hän kirjoittaa.”
54—57 Kirjailija Irja Sinivaara kohtaa itsensä 18 vuoden takaa
Petri Pietiläinen
58 Piirros | Soli Perttu
59—60 Päivän lehti
Novelli | Minna Turunen
61 Proosarunoja | Kati Neuvonen
62 Poltteella säröä maailmaan!
Kolumni | Samu Karvala
63 Paperikulttuuria Pohjois-Kymenlaaksosta
Ammutaan puskasta | Jarmo Laine
64 Astu Säröön, tilaa Särö